Trápí vás nebo vaše dítě atopický ekzém? Zkuste ho zmírnit zlepšením své stravy a vynecháním dráždivých potravin
Těžko si umíme představit, jak člověka dokáže potrápit atopický ekzém, dokud s ním nepřijdeme do styku. Nejhorší je asi pocit beznaděje, když tento problém musíme řešit u našich dětí a nic moc nepomáhá. Ten, kdo si něčím takovým prošel, asi dobře ví, že u lékaře se většinou setkáme s tím, že se řeší následky, ale málokdy dojdeme k příčině tohoto nepříjemného onemocnění.
Pro lidi, kteří ekzémem trpí je také velmi nepříjemné, že důsledky jsou na kůži viditelné a často se jich okolí ptá, co se jim stalo, z čeho ekzém mají a připadají si pak dost nepříjemně, pokud jdou do společnosti. Připočítáme-li k tomuto nepříjemný pocit pálení, svědění a horkosti na postiženém místě, je nám jasné, že proti tomuto onemocnění kůže je důležité bojovat všemi možnými prostředky.
Vše začíná jídlem
V případě, že atopický ekzém trápí vaše malé dítě, které je plně kojeno, pak je nutné zapracovat mimo jiné na stravě maminky. Vznik ekzému je ovlivněn většinou několika faktory, takže je nutné dále pokračovat v ošetření postiženého místa, promazávat a u těžších forem samozřejmě konzultovat vše s lékařem.
Nejprve si zkusíme vzpomenout, co jsme za posledních 12 hodin jedli. Zařadili jsme do jídelníčku nějakou novou potravinu, která by mohla reakci vyvolat? Pokud ano, zkusíme ji na zhruba dva týdny vypustit z jídelníčku.
Pokud příznaky alergie zmizí, zřejmě jsme našli potravinu, která děťátku vadí. Někdy to může jít takto rychle a objevíte zdroj reakce hned. Bohužel častější situace je ta, kdy pátráte dlouhou dobu a alergen neobjevíte.
U přetrvávajících problémů se doporučuje ze stravy vynechat hlavní alergeny, kterými jsou mléko a mléčné výrobky, vejce, sója, mouka. Vše by mělo fungovat tak, že vynecháte tyto nejznámější alergeny a pozorujete stav kůže vašeho miminka. Pokud dojde ke zlepšení, tak jste na dobré cestě. Poté postupně po malých dávkách zařazujete jeden alergen po druhém opět do stravy. Pokud objevíme, na kterou potravinu naše tělo reaguje, tak máme vyhráno a těmto složkám potravy se musíme vyvarovat. V úvodu jsme zmiňovali, že se takto postupuje u maminek, které své děti kojí, ale tato eliminační dieta dobře funguje i u všech ostatních. Cílem je, abychom zjistili, co náš ekzém zhoršuje nebo vyvolává.
Pestrá strava bez cukru
Základem jídelníčku je strava šetrná a nedráždivá, bez těžkých mas, tuků, bez koření a potravin individuálně vyvolávající ekzematický výsev. Ekzematikům je doporučeno úplně eliminovat mléko a mléčné výrobky z jídelníčku.
Mléčné cukry a bílkoviny bývají nejčastějším původci ekzému. Pokud si nedovedete představit život bez mléka, zkuste ho nahradit různými rostlinnými formami. To stejné lze doporučit, pokud s oblibou snídáte jogurt doplněný ovocem nebo müsli.
V obchodech už celkem běžně můžete nalézt například kokosové jogurty. Zároveň je u větších dětí a dospělých vhodné podstoupit imunologické vyšetření, které odhalí alergie na základní potraviny. Pokud se prokáže alergie na nějaké potraviny, tak lze předpokládat, že je narušená střevní mikroflóra. Střevní stěna je propustná a skrz ní se dostávají do těla toxiny, které by měly být pouze ve střevě. Pak by péče o střevo měla být prioritní. Doporučeno je také omezení cukru.
Z různých studií vychází cukr jako jeden z největších původců terénu, na kterém ekzém rád roste. Bohužel se jedná i o cukr ovocný a med. Cukr je obsažen i v pečivu, které je také dobré hodně omezit. Z těchto doporučení nám vychází jako nejvhodnější omezit svou stravu na základní potraviny bez vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Jíst kvalitní maso, zeleninu, luštěniny, ovoce v omezené míře, rostlinné produkty, oříšky a semínka.
Stravu doplnit dostatečným množstvím vody, která je nutná také pro hydrataci a obnovu podrážděné pokožky.
Vitamíny a podpora funkce střev
Pokud budeme uvažovat tak, že to, co dáváme našemu tělu, jde vidět zpětně na stavu naší kůže, tak můžeme pokračovat v péči zevnitř také doplněním důležitých vitamínů. Znáte například symbiotika? Symbiotika představují novou účinnější generaci doplňků výživy, ve které se spojují pozitivní účinky prebiotik s probiotiky.
Co znamená název symbiotika?
Symbióza představuje blízký vztah různých organismů uvnitř ekosystému, které se harmonicky doplňují k vzájemnému prospěchu. Toto spojení dobře funguje ve spojení prebiotického nosiče v podobě sušeného ovoce a zeleniny a probiotické kultury v podobě kmenů lactobacilů a bifidobakterií.
Dalším vhodným doplňkem z hlediska dobrého stavu pokožky je přírodní pupalkový olej. Ten má výborné účinky na metabolické funkce, obranyschopnost a normální stav pokožky. Objednat se dá v podobě kapslí doplněný o vitamín E.