Pijete kávu jen kvůli obsahu kofeinu? Vyzkoušejte i jeho další formy
Kofein je jednou z nejčastěji používaných psychostimulačních látek nejen ve sportu, ale i v běžném životě. Uchylují se k němu všichni, kteří potřebují krátkodobě či dlouhodobě zvednout hladinu svojí tělesné i duševní energie a získat opět sílu ke zvládání každodenních starostí. Jelikož jde o látku, jejíž konzumace není v žádném směru omezována, můžete si ji dopřát v mnoha různých podobách.
Kofein není jen v kávě
Z chemického hlediska je kofein derivátem xantinu a kromě kávy se některé jeho varianty vyskytují také v čaji, kde je označován jako thein. Forma kofeinu obsažená v brazilské rostlině zvané guarana je pojmenována jako guaranin a ve srovnání s kávou je několikanásobně silnější. Také se pomaleji uvolňuje, proto po jeho konzumaci nebudete pociťovat náhlý velmi silný příval energie, který brzy odezní, jako po vypití šálku kávy. Podobně pomalý nástup jako guaranin má také matein, což je forma kofeinu vyskytující se v čaji maté, který má stejně jako guarana svůj původ v jižní Americe. Z hlediska složení se látky podobné kofeinu vyskytují také v kakau či čaji. Jde především o theobromin a theofylin známé zejména pro své antioxidační účinky.
Jaké účinky má kofein na tělo?
Preparáty s obsahem kofeinu si zvyklo užívat mnoho sportovců kvůli jejich pozitivním efektům na stimulaci centrálního nervového systému, ale také efektivního využití zásobního tuku jako zdroje energie. Ano, kofein opravdu pomáhá spalovat tuky, proto se i rekreačním sportovcům, kteří chtějí pohybem především zhubnout, doporučuje bezprostředně před tréninkem vypít šálek kávy. Kofein dokáže pomoci také se stimulací ke sportovnímu výkonu díky tomu, že pozitivně ovlivňuje uvolňování adrenalinu, který je zodpovědný za aktivaci organismu při velké fyzické námaze. Bohužel však kofein dokáže také zvýšit hladinu glukózy v krvi, což může činit potíže především lidem náchylným k cukrovce.
Trvalý přísun kofeinu
Aby mělo užívání kofeinu dlouhodobý efekt, je lepší se zaměřit na jeho formu, která se uvolňuje pomaleji. Ideální je v tomto ohledu právě výše zmíněný guaranin. Ten je obsažen v prášku z guarany, který si můžete rozmíchat ráno ve vodě a vypít anebo konzumovat v přesně dávkovaných kapslích. Prášek z guarany lze ale využít také k přípravě běžných pokrmů. Lze jej přimíchat do ranní kaše anebo jej použít pro upečení domácího bylinkového chleba. Účinky guaraninu přetrvávají ještě několik hodin po jeho konzumaci a hlásí se ke slovu postupně.