Jak využívat matcha čaj
Podle svých fanoušků, kterých je jen na české facebookové stránce více než 10 tisíc, je tento čaj nejen velmi zdravý, ale i chutný.
Za tepla i za studena
Příprava čaje je velmi jednoduchá. Čaj s medem, citronem a třeba také se sirupem stačí zalít vodou o teplotě 70° C a pak už jen míchat a vychladit. Velkou devizou matcha tea oproti jiným čajům je to, že jde připravovat za studena. Zelený prášek se totiž rozpustí, což oceníte obzvláště v letních dnech, ale i ráno, když budete potřebovat mít nápoj co nejrychleji připravený.
Jak je již zmíněno, je vhodné čaj ochutit. Velmi vhodný je s výtažkem citrónu či limety a s medem, ale neuškodí ani bezinkový či jahodový sirup. Čaj získá také trochu jiné aroma a každý šálek si můžete připravit tak, abych chutnal vždy jinak.
Co všechno se dá z jednoho prášku udělat
Podávání zeleného prášku Matcha v podobě čaje už může pro někoho vypadat jako přežitek, protože internetová komunita fanoušků tohoto výborného čaje stále vymýšlí nová a nová jídla (!) s využitím zeleného prášku matcha. Například, velmi se rozšířilo několik druhů dortů, na Vánoce nadšenci připravují matcha cukroví, jako svačinka poslouží matcha jogurt či bageta. Oblíbená je také zmrzlina, čokoláda či palačinky, vše s obsahem matcha čaje, pochopitelně.
Kdo jednou ochutná…
Zajímavostí jsou matcha „oreo“ sušenky. V obchodech jsou velmi úspěšné kakaové sušenky Oreo s vanilkovou náplní, milovníci japonského zeleného čaje ale používají jako náplň místo vanilky čajový prášek.
Kdo jednou ochutnal matcha čaj, naprosto mu propadnul. Zkuste jej také, seženete jej v každé prodejně biopotravin, jeden šálek odpovídá jednomu sáčku, který seženete za desetikorunu.